نرم افزار پلاک خوان یک پدیده جدید در سیستم امنیت و تردد است که بدون دخالت اپراتور و بدون احتمال خطا میتواند پلاک خودروها را ثبت و ذخیره کند. در ادامه در مورد این نرم افزار و کاربرد آن در سیستم امنیت توضیحاتی را ارائه خواهیم داد.
این سامانه قسمت نرم افزاری سامانهی تشخیص پلاک است و بدون دخالت کاربر عمل میکند و اعداد و حروف پلاک را از تصویر خودرو شناسایی میکند و گزارش میدهد. نحوهی عملکرد نرم افزار پلاک خوان به این صورت است که ابتدا با استفاده از الگوهای خاص، محل احتمالی پلاک را شناسایی میکند و سپس نوشتههای روی آن را شناسایی کرده و به عنوان خروجی ارائه میدهد.
سامانه پلاک خوان امروزه کاربردهای زیادی دارد و در مدیریت پارکینگها، کنترل تردد، نرم افزارهای دریافت عوارضی، دوربینهای طرح ترافیک، دوربینهای تشخیص سرعت، نگهبانیهای پارک، پایانههای مرزی، ورودی باسکولها و مجتمعهای مسکونی به منظور کنترل عبور و مرور و همچنین افزایش امنیت مورد استفاده قرار میگیرد. کاربرد سامانههای پلاک خوان از سال ۱۳۸۵ در ایران رایج شد و امروزه تقریباً در اکثر گیتهای کنترل عبور و مرور مورد استفاده قرار میگیرد.
به دلیل عدم دخالت اپراتور در سیستم سامانهی پلاک خوان احتمال خطا و سهل انگاری در این سیستم به حداقل میرسد و همین باعث شده است که این سامانه جایگزین اپراتورهای انسانی شود و همچنین عملکرد بهتری نیز داشته باشد.
به طور کلی برای تشخیص و شناسایی پلاک روشهای مختلفی وجود دارد که متداولترین آن استفاده از فیلتر لبه یاب برای شناسایی محل پلاک است. در مواردی که بتوان تصویر بسیار با کیفیتی از پلاک خودرو تهیه کرد، برای مثال در ورودی گیتها که برای لحظاتی خودرو متوقف میشود، میتوان از اطلاعات رنگ برای تشخیص محل پلاک استفاده کرد.