ما در این مطلب می خواهیم توضیح دهیم که وظایف حراست سازمان ها چیست؟ لذا اگر تمایل به کسب اطلاعات در این زمینه دارید می توانید با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
حراست در معنای لغوی به معنای حراست و پاسداری است و از لحاظ عرفی نیز حراست به بخشی و نهادی گفته می شود که در مرکز یک سازمان و تشکیلات قرار گرفته و سنگین ترین و خطرناک ترین وظایف آن سازمان یعنی حفظ و مراقبت از سلامت اجزای ریز و درشت آن سازمان را به بر عهده دارد.
این مساله سبب شد که امروزه حراست به عنوان محکم ترین پشتوانه سلامت جامعه اداری شناخته شود چرا که وظیفه ای اصلی او حفاظت از سلامت سازمان است.
از آنجایی که هر اداره و سازمانی برای رسیدن به اهداف خود نیاز به سلامت درونی و بیرونی دارند و از طرف دیگر همواره سلامت ادارات و سازمان ها در معرض آلودگی ها و تهدیدهای درونی و نفوذی قرار دارد لذا هر سازمان و اداره ای برای حفظ سلامت و جلوگیری از آلودگی ها و تهدیدها نیاز به سیستمی دارد که هم از نفوذ تهدیدها و آفت ها به تشکیلات جلوگیری کند و هم با شناخت آلودگی ها و آفت ها درونی بتواند سلامت به موقع سازمان را تضمین کند. این مساله سبب نیاز سازمان ها و ادارات به سیستم حراست شد.
به طور کلی وظایف حراست یک سازمان و تشکیلات شامل موارد زیر می باشد:
به طور کلی می توان وظایف حراست را به چند دسته تقسیم بندی کرد که عبارتند از:
حفظ سلامت جامعه ادارای: که مهم ترین وظیفه حراست می باشد. در واقع این دستگاه با شناخت آفت ها و تهدیدهای درونی و جلوگیری از نفوذ آفت های بیرونی سبب حفظ سلامت سازمان و ادارات می شود. لذا می توان گفت که حضور حراست در سازمان ها برای رسیدن به دو هدف کلی است که شامل هدف کلان و راهبردی و اهداف عملیاتی می باشد.
منظور از هدف کلان و راهبردی این است که با استفاده از حراست می توان توان حفاظتی و امنیتی سازمان را حفظ و ارتقا داد. و منظور از اهداف عملیاتی هم این است که حراست بتواند با کمک مدیران و نظارت هوشمندانه همه جانبه ایمنی و سلامت منابع سازمان ها و ادارت را حفظ کند.
مدیریت حراست برای رسیدن به اهداف: دیگر طبقه بندی وظایف حراست است. در واقع دستگاه حراست با اطلاع رسانی به موقع از وضعیت تشکیلات به مراجع مربوطه و همچنین حفاظت از اماکن و تجهیزات، اسناد، کارکنان و انجام ماموریت های محوله می تواند به پیشبرد اهداف سازمان ها کمک کند. حفاظت از پرسنل، احقاق حقوق کارکنان و ارباب رجوع از دیگر وظایف این دستگاه می باشد.